ΠΣΕΜ 2022-2023

Καταρτισμός ΠΣΕΜ 2022-2023

Σε ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ αναφέρει πως «η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) έχει καταρτιστεί σε σώμα, σήμερα, ως εξής:

Πρόεδρος: Αλέξανδρος Παχίτης από Λ. Αγίου Γεωργίου

Αντιπρόεδρος: Ναυσικά Αργυρού από Λ. Αποστόλου Μάρκου

Γραμματέας: Άντρεα Φιλίππου από Λ. Βεργίνας

Ταμίας: Σταύρος Νικολάου από Τεχνική Σχολή Αυγόρου

Μέλος: Ανδρέας Δημητρίου από Β΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Μέλος: Χρίστος Κυριάκου από Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Μέλος: Ζαχαρίας Παρασκευά από Λ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Μέλος: Λουκία Βρακά από Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου

Μέλος: Ιούλιος Θεοδούλου από Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχού»

«Ως ΠΣΕΜ», σημειώνει το μαθητικό κίνημα, «επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε ένα υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, τόσο στα θέματα εκπαίδευσης και τα μαθητικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα του τόπου μας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα».

  1. Για την ΠΣΕΜ, προτεραιότητα παραμένει το Κυπριακό και η συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αγώνας για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
  2. Στις προτεραιότητες μας παραμένει και ο αγώνας για ολόπλευρη μόρφωση. Αγώνας για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο οι οποίες μετάτρεψαν κυριολεκτικά τα σχολεία μας σε εξεταστικά κέντρα, καθώς έχουν αυξήσει το άγχος των μαθητών, τον ατομικισμό και την βαθμοθηρία.
  3. Η πανδημία ήρθε για να φανερώσει πολλά από τα προβλήματα που είχαν τα σχολεία μας, αλλά και πάλι οι ιθύνοντες ασχολούνται με αυτά επιφανειακά, με πρόχειρες λύσεις να καλύψουν τα προβλήματα. Ως ΠΣΕΜ θα καταθέσουμε ξανά προτάσεις για τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση.
  4. Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια προσπάθεια συντηρητικοποίησης της μαθητικής στολής. Θα σταθούμε εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές, γιατί η χαλάρωση της στολής κερδήθηκε μέσα από πολύχρονους αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Η μόρφωση και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης δεν εξαρτώνται από την εμφάνιση μας.
  5. Επιπρόσθετα, η επαναφορά της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία θα αποτελέσει ακόμα μια διεκδίκηση που θα μπει ως προτεραιότητα στον αγώνα μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες πολλών μαθητών σήμερα, αλλά και τα λεφτά που δαπανώνται για φροντιστήρια, θεωρούμε πως το ΥΠΠΑΝ θα πρέπει να μεριμνήσει όπως επαναφέρει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.
  6. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αλλάξουν οι αντιπαιδαγωγικοί και αντιδημοκρατικοί κανονισμοί λειτουργίας που εφαρμόστηκαν το 2017. Μέσα σε αυτούς του κανονισμούς, περιλαμβάνονται και αφαίρεση των δικαιολογημένων απουσιών από το σχολείο, καθώς και η μείωση των απουσιών που δικαιούμαστε γενικότερα.
  7. Επιπλέον, για εμάς η παραβατικότητα στα σχολεία και η ασφάλεια των μαθητών είναι στις προτεραιότητες μας. Για εμάς τα ζητήματα παραβατικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και όχι με τις κάμερες στα σχολεία, τους security, τα μεγάλα κιγκλιδώματα και τα άλλα μέτρα καταστολής που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά απλά μεταφέρουν τη βία εκτός σχολείων.
  8. Στις προτεραιότητες μας είναι και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στην εκμετάλλευση του για τα κέρδη των λίγων. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και εμάς τους μαθητές.
  9. Θα επιδιώξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς, με την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους γονείς, τους καθηγητές και όσους άλλους επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την εκπαίδευση.
  10. Τέλος, ως ΠΣΕΜ παλεύουμε για ενίσχυση του Οργανωμένου Μαθητικού Κινήματος και του μαθητικού συνδικαλισμού. Η φίμωση και η προσπάθεια διάλυσης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος δεν θα επιτραπεί. Θα αγωνιστούμε για να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΠΣΕΜ, αλλά και το δικαίωμα κάθε μαθητή να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του.

Η Γραμματεία της ΠΣΕΜ

21.10.2021