Πρόγραμμα Erasmus 2020-22

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus

 Το Σχολείο μας εγκρίθηκε για συμμέτοχη στη Βασική Δράση 2 του Προγράμματος Erasmus+: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων», ως εταίρος. Το πρόγραμμα είναι διετές (2020-2022) και σε αυτό λαμβάνουν μέρος 6 σχολεία από την Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία και Κύπρο. Τίτλος της μελέτης είναι «Human Out-Migration in Europe» H.O.M.E. και καταπιάνεται με θέματα μετανάστευσης από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα (αιτίες, συνέπειες, δράσεις ένταξης στη τοπική κοινωνία κ.λπ.).

Στις 11/5/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στη πλατφόρμα Zoom, κατά την οποία συμμετείχαν και οι μαθητές όλων των χωρών . Κατά την διάρκεια της συνάντησης όλες οι χώρες παρουσίασαν τα υποψήφια λογότυπα που σχεδίασαν και σαν το καλύτερο λογότυπο που θα εκπροσωπεί το πρόγραμμα ψηφίστηκε το λογότυπο της Κύπρου.

Από τις 4-12/12/22 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος εράσμους του Σχολείου μας στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη πόλη Brive la gaillarde στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριες Δέσποινα Καλαϊτζή, Δήμητρα Ψαρά, Μαρίνα Μαραγκού, Αντριάνα Νικολάου και Μαρίνα Χριστοδούλου και συνόδευσαν οι καθηγητές τους Μαρίνα Γεωργιάδου και Άκης Συκοπετρίτης. Εκεί συναντήθηκαν με τις υπόλοιπες αποστολές  των Σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας και Ισπανίας. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν σεμινάρια/διαλέξεις, παρουσίασαν τις εργασίες τους, έλαβαν μέρος σε διάφορες δράσεις.

Η κυρία Μόνα Θεοδούλου πρόεδρος του συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου παραχώρησε συνέντευξη στις μαθήτριες του προγράμματος εράσμους h.o.m.e., Δέσποινα Καλαϊτζή, Δήμητρα Ψαρά, Μαρίνα Μαραγκού, Αντριάνα Νικολάου και Μαρίνα Χριστοδούλου.

                                    

Το Σχολείο μας διοργάνωσε από τις 2-6/5/22 τη 2η κινητικότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εράσμους με τίτλο H.O.M.E. στο οποίο συμμετέχουν ακόμα 5 σχολεία από την Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ισπανία και Γερμανία. Τίτλος της μελέτης είναι «Human Out-Migration in Europe» (H.O.M.E.) και καταπιάνεται με θέματα μετανάστευσης από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα (αιτίες, συνέπειες, δράσεις ένταξης στη τοπική κοινωνία κ.λπ.).

Την 1η μερα η Διευθύντρια κα Μαρία Κυριάκου -Πολυδώρου καλωσόρισε τους εταίρους στο Σχολείο μας και στη συνέχεια παρακολουθήσαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα . Μετά το διάλειμμα οι μαθητές έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι "Against all odds" το οποίο έχει ως στόχο να δώσει στους νέους μια εικόνα για το πώς είναι να είσαι πρόσφυγας. Στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια με τη καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής κου Ανδρέα Σχοινά. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στη παλιά πολη της Λεμεσού.

Τη 2η μέρα οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους που έιχαν θέμα τη μετανάστευση από και προς τις χώρες τους την περίοδο 1939-1945.

Στις 4/5, 3η μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο γραφικό χωριό των Λευκάρων και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην εντός των τοιχών παλιά πόλη της Λευκωσίας. Κατά την επιστροφή  προς Λεμεσό έκαναν μία στάση στην Ακτή του Κυβερνήτη.

Στις 5/5. 4η μέρα του προγράμματος επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου όπου έγινε ξενάγηση από τον φιλόλογο κο Δημήτρη ΧαΪνη και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου. Κατά την επιστροφή προς Λεμεσό σταμάτησαν στην Πέτρα του Ρωμιού.

Στις 6/5, τελευταία μέρα του προγράμματος η κα Εμιλία Στροβολίδου λειτουργός της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της κατανόησης των μαθητών σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της μετανάστευσης, καθώς και τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Στη συνέχεια ο μαθητής του Σχολείου μας Jemira από το Κονγκό μας μίλησε για τη δική του εμπειρία, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζήσει μακριά από την οικογένεια του.

Το βράδυ στο χώρο του Σχολείου πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο οποίο συμμετείχαν όλες οι ξένες αποστολές με τους μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σημείωμα από την Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Λυκείου Πολεμιδιών Μαρίνα Γεωργιάδου

"Ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους μαθητές μας όσο και στους γονείς τους που είχαν την ευθύνη να φιλοξενήσουν τα παιδιά των ξένων αποστολών για μια εβδομάδα στα σπίτια τους. Σκοπός του σχολείου δεν είναι μόνο να παρέχει γνώσεις στα παιδιά αλλά να τους βοηθά να αναπτύσσουν δεξιότητες, να μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να σέβονται την διαφορετικότητα, να κοινωνικοποιούνται, να γνωρίζουν ξένους πολιτισμούς και να τους βοηθά να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους. Αυτά τα προγράμματα είναι σημαντικά διότι παρέχουν όλα τα πιο πάνω. Σας διαβεβαιώνω ότι οι φιλοξενούμενοι μας έφυγαν από την Κύπρο ενθουσιασμένοι με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τη φιλοξενία όσο και και για τις ομορφιές του νησιού μας"

 

"Erasmus Days" 13-16 Οκτωβρίου

Γιορτάζουμε τις μέρες Εράσμους  "Erasmus Days" στο Σχολείο μας με έκθεση φωτογραφίας με τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στην 3η κινητικότητα του προγράμματος "H.O.M.E." Human Out Migration in Europe στην Ουγγαρία, όλων των χωρών που συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα Εράσμους (Κύπρος, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) και αφορά την μετανάστευση από και προς τις χώρες μας από το 1919 έως και το 1945.