Νέοι Δημοσιογράφοι - πρόγραμμα

 

 

Το Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» λειτουργεί και φέτος στο Λύκειο Πολεμιδιών με θέμα «Εργοστάσια ανακύκλωσης πλαστικού στην Κύπρο».

Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών (τρεις κατηγορίες: 11-14, 15-18 και 19-21 χρονών) που ασχολούνται με την περιβαλλοντική δημοσιογραφία και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ESD). Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, με δεκάδες ομάδες YRE που αριθμούν περισσότερο από 250.000 μέλη και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό  Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) (http://www.fee-international.org), που εδρεύει στην  Κοπεγχάγη (Δανία). Στην Κύπρο ο εθνικός χειριστής είναι ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός CYMEPA – Οι φίλοι της Θάλασσας. Το πρόγραμμα, στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας.

Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ως Νέοι Δημοσιογράφοι προβληματίστηκαν για την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο, όσον αφορά τη διαχείριση του πλαστικού, βλέποντας συνεχώς πλαστικά σκουπίδια στη φύση  και ακούγοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης ως προς την επεξεργασία των πλαστικών αποβλήτων. Έτσι αποφάσισαν να διερευνήσουν το όλο ζήτημα για να καταλήξουν μέσα από το άρθρο τους σε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και σε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες. Περισσότερα εδώ.

Μαθήτριες:

Εύα Τρύφωνος (Α22)

Σταύρη Δημητρίου (Α22)

Στυλιάνα Βασιλείου (Α22)

Υπεύθυνος προγράμματος «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον»:

Στέλιος Μουσικός (Καθηγητής Βιολογίας)

 

Νέοι Δημοσιογράφοι - πρόγραμμα 2021

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Αργυρίδου, Βιολόγος

Υπεύθυνη Β.Δ.: Λίζα Κονή, Βιολόγος

Διάρκεια Προγράμματος: Οκτώβριος 2020-Απρίλιος 2021

Το Πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» λειτουργεί φέτος στο Λύκειο Πολεμιδιών με θέμα «Η Βιοποικιλότητα κάτω από τον φακό».

Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών (τρεις κατηγορίες: 11-14, 15-18 και 19-21 χρονών) που ασχολούνται με την περιβαλλοντική δημοσιογραφία και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ESD) που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, με δεκάδες ομάδες YRE που αριθμούν περισσότερο από 250.000 μέλη και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό  Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) (http://www.fee-international.org), που εδρεύει στην  Κοπεγχάγη (Δανία). Για την Κύπρο ο εθνικός χειριστής είναι ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός CYMEPA – Οι φίλοι της Θάλασσας. Το πρόγραμμα, στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/ Γεωγραφίας.

Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα σαν Νέοι Δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με διάφορες πτυχές που αφορούν την βιοποικιλότητα όπως η αξία της για τη διατήρηση της ζωής πάνω στη γη, η ηθική υποχρέωση για την προστασία της καθώς και με τους παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια βιοποικιλότητας στην Κύπρο.

Η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος έχει πλούσια και ζηλευτή χλωρίδα και πανίδα με πολλά ενδημικά είδη που τα συναντούμε μόνον στην Κύπρο και πουθενά αλλού. Σήμερα δυστυχώς ο πλούτος αυτός κινδυνεύει από παράγοντες όπως η αστική και τουριστική ανάπτυξη και των σχετικών υποδομών, ραγδαία ανάπτυξη του οδικού δικτύου, αλλαγή στη χρήση γης, ρύπανση, όχληση, υποβάθμιση και κατακερματισμό των οικοσυστημάτων, απερήμωση, πυρκαγιές, κλιματική αλλαγή, εξάπλωση χωροκατακτητικών/εισβλητικών ξένων ειδών, εντατικοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και υπερεκμετάλλευση των βιολογικών πόρων. Έχουμε λοιπόν ηθική υποχρέωση να την προστατεύσουμε με καλές καθημερινές πρακτικές, συλλογικές δράσεις και κρατικές πολιτικές που θα στοχεύουν στην αποτελεσματική ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στο νησί.

Μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα :

 

Καλλή Νίκη A21 , Ιωαννίδου Ναυσικά A22, Κιταίου Νικολέτα A22, Παναγιώτου Σαββίνα A22, Ψαρά Δήμητρα B32, Κασάπη Μαρία B52

 

Η βιοποικιλότητα κάτω από τον φακό - συμμετοχές στο διαγωνισμό :

 

Ιωαννίδου Ναυσικά Α22 (1)

Ιωαννίδου Ναυσικά Α22 (2)

Παναγιώτου Σαββίνα Α22 (1)

Παναγιώτου Σαββίνα Α22 (2)

Χρίστου Μαρία Β32 - Κασάπη Μαρία Β52

Ψαρά Δήμητρα Α22