Κλιματική Αλλαγή

Το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής της COP26 για το κλίμα

Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της 6ης Οκτωβρίου 2021, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκριναν συμπεράσματα στα οποία καθορίζεται η θέση της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα συμπεράσματα τονίζουν την επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης· υπογραμμίζουν δε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης και ισότιμης κλιματικής μετάβασης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα συμπεράσματα καλούνται όλα τα μέρη:

Στις 21-22 Οκτωβρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε τη θέση της ΕΕ για την COP26. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν μια φιλόδοξη παγκόσμια απόκριση στην κλιματική αλλαγή και την κλιμάκωση της χρηματοδότησης για το κλίμα.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Τα τελευταία στοιχεία κορυφαίων επιστημόνων δείχνουν πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αυξημένες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, τους ωκεανούς και τους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η έκθεση προβλέπει αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των επεισοδίων υπερθέρμανσης των θαλάσσιων υδάτων, και προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τη φύση και τους ανθρώπους.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν επίσης σε τεράστιο κόστος για την οικονομία της ΕΕ και θα υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθρώπινη δράση μπορεί να ανατρέψει την πορεία των γεγονότων. Οι άμεσες, ταχείες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Φωτογραφικό Υλικό