Εβδομάδα του δέντρου 2-8/2/2022

Δράσεις για την Εβδομάδα Δέντρου.

Υπεύθυνοι οι καθηγητές Βιολογίας : Λίζα Κοννή Β.Δ. και Στέλιος Μουσικός.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αποτίνουμε φόρο τιμής στους πιο καλούς μας φίλους, τα δέντρα. Η μέρα αυτή, μας θυμίζει την πολύτιμη προσφορά τους στον άνθρωπο και γενικά στην ίδια τη ζωή.

Η οικολογική σημασία του δέντρου και των δασών γενικότερα είναι τεράστια και η χρησιμότητα τους πολλαπλή για τον άνθρωπο. Σε αυτά οφείλεται η διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας αφού παράγουν ουσίες τις οποίες χρησιμοποιούν όλοι οι οργανισμοί. Παίρνουν από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και δίνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου που φθάνουν το ποσό των 44 δισεκατομμυρίων τόνων. Για το λόγο αυτό τα περισσότερα θεραπευτήρια και θερινά θέρετρα, βρίσκονται στα βουνά, όπου υπάρχουν δάση και συνεπώς καθαρός αέρας. Τα δέντρα, προστατεύουν το έδαφος απο τη διάβρωση και εμποδίζουν τις πλημμύρες. Με αυτό τον τρόπο, εμπλουτίζονται τα υπόγεια ύδατα που είναι απαραίτητα για τη γεωργική ανάπτυξη.

Η ομορφιά των δασών, είναι ένας απο τους σπουδαιότερους παράγοντες, για την ανάπτυξη τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού τουρισμού μιας χώρας. Οι άνθρωποι των πόλεων καταπονημένοι απο την καθημερινή τους ρουτίνα, βρίσκουν καταφύγιο στα δροσερά δάση.

Ο δασικός πλούτος, παρέχει σε πολλες χώρες ένα μεγάλο εισόδημα γιατί αρκετές βιομηχανίες στηρίζονται στην επεξεργασία ξύλου.

Οι μεσογειακές χώρες, όπως και η πατρίδα μας, οφείλουν πολλά στους καρπούς των δέντρων, κυρίως στα εσπεριδοειδή και τις ελιές. Από τα δασικά δέντρα, κυριαρχούν στην πατρίδα μας διάφορα είδη πεύκων και κυπαρισσιών. Εντυπωσιακό, είναι αναμφίβολα, το δάσος των κέδρων που βρίσκεται στη δυτική οροσειρά του Τροόδους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κέδρα μας, ξεπερνούν σε αριθμό αυτά του Λιβάνου, ο οποίος θεωρείται η κατεξοχήν χώρα του δέντρου αυτού.

Η θέση, το κλίμα και το έδαφος, δίνουν στην Κύπρο όλες τις δυνατότητες να γίνει ένα καταπράσινο νησί. Στα χρόνια που περνούμε, μετά τις καταστροφές του Αττίλα, πρέπει να δούμε το δέντρο και τα δάση μέσα στην έννοια της πατρίδας, αφού αποτελεί και αυτό δικό της κομμάτι, ριζωμένο βαθιά στις πέτρες και το χώμα της. Κι αν αγανακτήσαμε με τα αεροπλάνα της Τουρκικής αεροπορίας, που έκαψαν τα δάση μας, άλλο τόσο πρέπει να αγανακτούμε, να θυμώνουμε αν, απρόσεκτα ή κακόβουλα, εμείς οι ίδιοι ολοκληρώνουμε αυτή την καταστροφή. Η αντικατάσταση των καμένων δέντρων, όπου μπορεί να γίνει, είναι καθήκον όλων μας, διότι τα δέντρα αποτελούν εγγύηση, για την υγεία των λαών.

Η Κύπρος με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Στον τομέα της δασοπονίας, τα κριτήρια της Ευρώπης, απαιτούν όπως το 30% της επιφάνειας κάθε χώρας μέλους να καλύπτεται από δάση, γι’ αυτό, από το 2001, το τμήμα δασών έχει αρχίσει να φυτεύει συνεχώς δέντρα, έτσι ώστε να φτάσει το επιθύμητό όριο.

Το δάσος σήμανε την έναρξη της ζωής στον πλανήτη μας. Καθήκον λοιπόν όλων μας, είναι η διατήρηση και προστασία τόσο του δασικού μας πλούτου, όσο και της χλωρίδας και της πανίδας ολόκληρου του πλανήτη. Η αποψίλωση των δασών και η αλόγιστη χρήση του ξύλου οδήγησαν τον πλανήτη μας σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Στο χέρι μας είναι να την ανατρέψουμε.

Στέλιος Μουσικός, καθηγητής Βιολογίας